(Julkaistu Kouvolan Sanomissa 17.4.2004, teksti: Tapio Lainesalo)

Utin Lennon Cessna hyppykoneiden aatelia

Utin Lento jatkaa mittavien investointien sarjaa. Viime vuonna se rakensi Uttiin ajanmukaisen lentokonehallin ja viime tiistaina rekisteröitiin Suomeen yhtiön uusin hankinta, Cessna Caravan -lentokone. Se on rakennettu ainoastaan laskuvarjohyppääjien tarpeita silmällä pitäen.
- Kone ostettiin Norjasta. Ennen kuin se lennettiin Suomeen, siihin tehtiin mittavat muutostyöt Tanskassa, kertoo Utin Lennon toimitusjohtaja Jussi Sistonen.

Uuden hyppykoneen suurin käyttäjä on laskuvarjojääkärikoulu. Koneen nousuista kaksi kolmannesta on laskuvarjojääkärikoulun tilaamia.

Sistosen mukaan nyt käyttöön otettu Cessna Caravan on hyppykoneiden aatelia.
- Mielestäni se on paras Suomessa.

Utin Lento hankki hyppykoneen Norjasta

Utin jääkärirykmentti ostaa valtaosan Tanskassa modifoidun Cessna Caravanin lentoajasta.

Utin Lento on hankkinut omistukseensa laskuvarjohyppyjä varten modifoidun Cessna Caravan -lentokoneen norjalaiselta Benair-yhtiöltä. Ennen Suomeen rekisteröimistä 1986 valmistuneeseen koneeseen tehtiin täysi remontti Stauningissa Tanskassa. Koneen lopulliseksi hinnaksi tuli noin miljoona Yhdysvaltain dollaria eli noin 830 000 euroa.

- Koneessa ei ole alkuperäisestä jäljellä muuta kuin runko. Kaikki muu on uutta tai täysin uudistettua. Koelensimme Norjassa kuusi eri konetta, joista vanhin osoittautui parhaaksi, kertoo Utin Lento Oy:n toimitusjohtaja Jussi Sistonen.

Kone rekisteröitiin Suomeen tiistaina. Heti keskiviikkona Cessna oli tosi toimissa, kun se vei taivaalle Utin jääkärirykmentin laskuvarjohyppääjiä. Jääkärirykmentti on suurin Utin Lennon hyppykoneen käyttäjä.
Cessna Caravanin laskuvarjohyppyjä varten tehtyyn versioon mahtuu kerralla 12 hyppääjää. Puolustusvoimat lennättää sillä kymmenen miestä taivaalle.

Hyppykone aina valmiina

Jääkärirykmentin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Pekka Penttilä kertoo, että yhteistyö Utin Lennon kanssa on pelannut hyvin.
- Jääkärirykmentti ja Utin Lento ovat tehneet yhteistyötä 1990-luvun alusta lähtien. Nyt yhteistyö syvenee entisestään, kun meillä on tuossa vieressä hyppykone valmiina lähtöön, toteaa Penttilä.

Utin Lento hankki vuonna 1998 geologisia matalalentomittauksia varten Cessna Caravanin, joka varustettiin arvokkailla mittalaitteilla. Se on ollut myös laskuvarjohyppääjien käytössä. Kone on ollut pitkiä aikoja tekemässä ulkomailla mittauslentoja, jolloin hyppääjät eivät ole voineet sitä käyttää. Esimerkiksi viime vuonna se viipaloi geofysikaalisilla mittalaitteilla Tansanian maaperää juhannuksesta lokakuuhun.

Utin Lennon uusi hyppykone tekee vuodessa noin 2 000 nousua. Niistä kaksi kolmasosaa käyttää laskuvarjojääkärikoulu. Yksi kolmannes menee Utin Laskuvarjokerhon hyppääjille. Jääkärirykmentin Utin Lennolta ostama lentokonepalvelu kaksinkertaistuu vuoden aikana.
- Se johtuu yhden Fokkerin lentokalustosta poistumisesta ja ja venäläisten MI8-kuljetushelikopterien määrän vähenemisestä. Hyppyvolyymi ei sen sijaan ole Utissa kasvanut, kertoo laskuvarjojääkärikoulun hyppyosaston johtaja, kapteeni Hansi Miettinen.

Lentopalvelujen ostaminen ulkopuoliselta yrittäjältä on esikuntapäällikkö Penttilän mukaan edullinen vaihtoehto puolustusvoimille.
- Nyt puolustusvoimien ei tarvitse huolehtia investoinnista, pilotin palkoista, huolloista eikä polttoainekuluista, selvittää Penttilä.

Seuraavaksi Kirgisiaan

Utin Lennon kansainvälinen toiminta jatkuu ensi sunnuntaista lähtien Kirgisiassa, missä sen kone tekee maaperätutkimuksia alueen ympäristöongelmien kartoittamista varten.
- Kone lentää rauhallisella alueella. Se käyttää tukikohtana suurta kansainvälistä lentokenttää, jolta hoidetaan suuri osa Afganistanin huoltolennoista. Hieman etelämpänä olisikin jo sitten rauhatonta, kertoo Sistonen.